Bij frituren worden visfilets, moten vis of kleine vissen in een beslag of met een paneerlaagje bruin gebakken in olie of frituurvet. Dit is wel een wat vettere bereidingswijze, omdat het beslag of het paneerlaagje tijdens het frituren vet opzuigt. Maar hoe heter de olie of het frituurvet, hoe sneller de vis krokant en gaar is en hoe minder vet wordt opgezogen.

Verhit olie of frituurvet in een diepe frituurpan tot 180 °C. Bij grotere stukken vis kan de temperatuur iets minder heet (170 °C) anders is de vis bruin voordat deze gaar is. Gebruik olie of vloeibaar frituurvet. Deze bevatten veel onverzadigde vetzuren en zijn daarom gezonder dan vast frituurvet, dat veel verzadigd vet bevat. De pan moet ongeveer voor de helft met olie gevuld zijn. Leg de vis voorzichtig in de hete olie. Afhankelijk van de dikte van de vis duurt het 5 tot 8 minuten voor de vis gaar is.

 

Krokant laagje

Voor een krokant korstje kan je de vis voor het frituren wentelen door bijvoorbeeld:

bloem met kruiden als paprika, tijm, oregano, chilipoeder of kerriepoeder

paneermeel met fijngehakte tuinkruiden als peterselie, kervel, bieslook, of dragon

verkruimeld sesam-knäckebröd, cornflakes of donker roggebrood

gehakte hazelnoten, walnoten of amandelen

paneermeel, geraspte Parmezaanse kaas en citroenrasp

 

Bron: Nederlands Visbureau